Το Στάδιο στη διάρκεια του 20ού αιώνα ως τόπος αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικοποίησης
Οι δύο διεθνείς διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 και της Μεσολυμπιάδας το 1906 έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την προσέλευση του κοινού στο στάδιο και τη μαζικοποίηση του αθλητισμού.Το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το μόνο επίσημο στάδιο της πρωτεύουσας. Ως εκ τούτου, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοξένησε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις με σημαντικότερη αυτή των πανελληνίων αγώνων από το 1901 και εξής. Μετά το 1923 η Ελλάδα αναλαμβάνει την τέλεση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Το Στάδιο δεν χρησιμοποιείται μόνο για αθλητικούς αγώνες. Διοργανώνονται επιπλέον στρατιωτικοί αγώνες, αγώνες του σώματος χωροφυλακής, αγώνες προσκόπων, αγώνες μεταξύ σχολών του Πανεπιστημίου, σχολικοί αγώνες, αγώνες ιππικοί και τέλος, αγώνες μοτοσυκλέτας. Το Στάδιο, πέρα από τον αθλητικό χαρακτήρα, είχε και χαρακτήρα πολιτισμικό. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εορτές και μελοδράματα ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Μεταπολεμικά το Στάδιο εξακολουθεί επίσης να χρησιμοποιείται για αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα. Το 1968 διοργανώνεται ο τελικός αγώνας μπάσκετ για το Κύπελλο Κυπελούχων Ευρώπης της ΑΕΚ με την ομάδα της Σλάβια Πράγας. Θεαματικός αγώνας με τεράστια προσέλευση, 80.000 θεατών, τη μεγαλύτερη σε αγώνα μπάσκετ διεθνώς. Από το 1968 έως το 1971 το Στάδιο φιλοξενεί τη διοργάνωση διεθνών ολυμπιάδων τραγουδιού και το 1985 το πρώτο διεθνές φεστιβάλ ροκ. Το 1996 εορτάζεται η εκατονταετηρίδα από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η υποδοχή των Ελλήνων Ολυμπιονικών της Ατλάντα. Την επόμενη χρονιά, το 1997 η Ελλάδα φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και στο Στάδιο διοργανώνονται με θεαματικό τρόπο οι τελετές έναρξης και λήξης. Μια ακόμα ιδιαίτερη στιγμή είναι η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 που ξεκινάει με τη νίκη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και την ιδιαίτερη εορταστική υποδοχή που έγινε στο στάδιο. Στο πλαίσιο της ολυμπιακής διοργάνωσης που ακολούθησε διοργανώνεται στο Στάδιο το ολυμπιακό άθλημα τοξοβολίας και ο τερματισμός του μαραθωνίου δρόμου ανδρών και γυναικών.
Διαχρονικές αξίες για την αθλητική και πολιτιστική ταυτότητα του Σταδίου παραμένουν ο τερματισμός του Κλασικού Μαραθωνίου με μεγάλη συμμετοχή αθλητών και θεατών και το τελετουργικό παράδοσης και παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας στην εκάστοτε διοργανώτρια χώρα Ολυμπιακών Αγώνων. Η διαχρονική χρήση του Σταδίου στον 20ό αιώνα, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, είναι πολυεπίπεδη. Η στρωματογραφία των χρήσεων αποκαλύπτει ότι το Στάδιο είναι ένας τόπος ζωντανός που πάλλεται και συμβάλλει στη συλλογική ταυτότητα και μνήμη.