Η επίσκεψη στο Παναθηναϊκό Στάδιο έκανε ξεχωριστή τη 2η ημέρα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Γυμναστικής για Όλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), που πραγματοποιείται στην Αθήνα με «οικοδέσποινα» την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και με την συμμετοχή εκπροσώπων από 44 χώρες, που καλύπτουν γεωγραφικά και τις πέντε ηπείρους.
Με την υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οι 73 σύνεδροι περιηγήθηκαν στο εμβληματικό Καλλιμάρμαρο, το στάδιο που είναι συνώνυμο με την αναγέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά έχει επίσης στενή σχέση με τη Γυμναστική για Όλους, μέσα από τις παρουσιάσεις του αθλήματος που γίνονται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος των Τελετών Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.
Κάτι ανάλογο έγινε και σε αυτή την επίσκεψη της παγκόσμιας οικογένειας της Γυμναστικής για Όλους, καθώς παρουσιάστηκαν τρία προγράμματα από αντίστοιχες ελληνικές ομάδες, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Επιτροπής Γυμναστικής για Όλους της Ε.Γ.Ο. και του Προέδρου της και Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Κώστα Πανταζή. Συγκεκριμένα, ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα εκτέλεσαν η Ολυμπιάδα Θρακομακεδόνων, η Ελληνοαγγλική Αγωγή – Πρωτοπορεία και ο ΓΑΣ Αξία.
Στην συνέχεια οι σύνεδροι συμμετείχαν και οι ίδιοι βιωματικά, ακολουθώντας τον ρυθμό της χορογραφίας και η όμορφη εμπειρία έκλεισε με όλους τους συμμετέχοντες να χορεύουν το συρτάκι του «Ζορμπά», αφού προηγουμένως ο Κώστας Πανταζής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γυμναστικής για Όλους της FIG Ροτζέριο Βαλέριο ευχαρίστησαν θερμά την Ε.Ο.Ε. και τον Πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο για τη φιλοξενία στο Καλλιμάρμαρο.
Η 14η Μαρτίου 2023 είναι ημερομηνία ορόσημο μιας και σηματοδοτεί τις 500 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και για να γιορτάσει το γεγονός αυτό, η Οργανωτική Επιτροπή Παρίσι 2024 σε συνεργασία με το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και τις γαλλικές πρεσβείες ενώθηκαν ανά τον κόσμο συμμετέχοντας σε μια 24ωρη εικονική σκυταλοδρομία, μια συμβολική κίνηση η οποία στέλνει ένα δυνατό μήνυμα παγκόσμιας ενότητας ενώ αναδεικνύει τη δύναμη του αθλητισμού.
Στην Ελλάδα, η δράση πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί μια γιορτή πλούσια σε αθλητικές δράσεις με τη συμμετοχή παιδιών από διάφορα σχολεία της Αττικής, λόγω του πένθους για την πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία διαμορφώθηκε σε μια πιο λιτή εκδήλωση στην οποία συμμετείχε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία καθώς και φοιτητές του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Γαλλικού Κολλεγίου ΙdEF.
Η πρωταθλήτρια του Βάδην Κυριακή Φιλτισάκου «παρέλαβε» τη σκυτάλη από το Τζιμπουτί και έπειτα από έναν αγώνα δρόμου εντός του Σταδίου την παρέδωσε στον Γάλλο Πρέσβη κο Patrick Maisonnave ο οποίος με τη σειρά του την «παρέδωσε» στην Ελβετία για να συνεχίσει το ταξίδι της ανά την υφήλιο. Χάρη στη συμβολική αυτή δράση, η Ελλάδα μετέφερε με τη σειρά της το ηχηρό μήνυμα για παγκόσμια ενότητα και αλληλεγγύη μέσα από το εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο, το στάδιο που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε : «Σε 500 ημέρες, το Παρίσι και η Γαλλία θα καλωσορίσουν ολόκληρο τον κόσμο για την μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Σήμερα με αυτή την υπέροχη κίνηση γιορτάζουμε τη συμφιλίωση των λαών και την παγκόσμια αλληλεγγύη που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς διχόνοιας. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Οργανωτική Επιτροπή Παρίσι 2024 και στον Πρόεδρό της Tony Estanguet για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία που αναδεικνύει περίτρανα τον ρόλο του αθλητισμού ως μέσο ενοποίησης και ειρήνης. Η ΕΟΕ δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια διοργάνωση, η Ελλάδα ως κοιτίδα του Ολυμπισμού οφείλει να είναι πάντα ο πρώτος πρεσβευτής και προαγωγός των διαχρονικών του αξιών».
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γιώργος Αλικάκος, δήλωσε : «Με χαρά συνεργαστήκαμε με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας σε αυτήν την εκπληκτική δράση. Σήμερα, μέσα από έναν συμβολικό αγώνα δρόμου, ενωθήκαμε με τον υπόλοιπο πλανήτη για να στείλουμε από το μνημείο του Παναθηναϊκού Σταδίου, σύμβολο του Ολυμπισμού, το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης και παγκόσμιας ενότητας».
Στη σκυταλοδρομία, η οποία διέσχισε τις πέντε ηπείρους, συμμετείχαν τόσο προσωπικότητες από τον κόσμο του αθλητισμού όσο και το ευρύ κοινό υπό την μορφή αθλητικών εκδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν η καθεμία στις 9 π.μ. τοπική ώρα και διήρκησαν μία ώρα.
Η σκυταλοδρομία διέσχισε περισσότερες από 116 χώρες. Συνολικά 128 πρεσβείες, προξενεία και υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Terre de Jeux 2024» έλαβαν μέρος στο παγκόσμιο αυτό γεγονός αφιερωμένο στα αθλήματα και τους αθλητές κάθε χώρας. Η εκδήλωση ξεκίνησε στη Νέα Ζηλανδία, έπειτα διέσχισε την Ωκεανία περνώντας από την Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική και τερμάτισε στον Ειρηνικό, στη Γαλλική Πολυνησία.